12/10 2010

Minnesanteckningar Ungdomsrådet

-         Introduktionsdag på Parken 12/10 2010


§         Dagen inleddes kl. 08.30 med fika och ”mingel”

§         Kl.09.00 hälsade Staffan alla välkomna och presenterade inledningsvis en del om vad Ungdomsrådet och Barn- och ungdomsberedningen är.

§         En av dagens inbjudna gäster var Peter Bernehov, chef för Ungdomsenheten. Peter, som ansvarar för Trelleborgs kommuns fritidsgårdar, berättade kortfattat om fritidsgårdarna i Trelleborg. Peter ville gärna samla in synpunkter från ungdomarna i Ungdomsrådet angående utbudet av fritidsgårdarna. Ungdomarna fick diskutera detta i mindre grupper. Peter sammanställde vad grupperna kommit fram till.

§         Även Navigatorcentrum var inbjudna denna dag. Navigatorcentrum vänder sig till ungdomar i Trelleborg som är i åldern 16-24 år. Syftet är att vägleda ungdomar till jobb, utbildning etc. Andreas och Nina, som arbetar på Navigatorcentrum, berättade om olika projekt/verksamheter.. Två ungdomar Estelle och Joakim, från Ung Idé respektive Ung Framtid, berättade om sina goda erfarenheter av Navigatorcentrum. Läs mer om Navigatorcentrum på www.navigatorcentrumtrelleborg.se och www.facebook.com/navigatorcentrum

§         Vi åt sedan god lunch (lasagne) J

§         Cicci och Emmy från Ungdomsrådet inledde eftermiddagen med att presentera en idé om att arrangera en heldag för barn och unga i Parken, kanske i februari 2011.  På förmiddagstid är det då tänkt att ordna med t.ex. ansiktsmålning för barn i förskoleåldern. Kvällstid är det tänkt att ha disco/konsert för ungdomar i åldern 15-17 år. För att detta ska vara genomförbart behövs en liten projektgrupp i Ungdomsrådet. Cicci och Emmy tar upp detta på nästa möte. De övriga i Ungdomsrådet verkar tycka att det är en bra idé med en sådan dag.

§         Rebecca Segerhagen (ansvarig för Parken) har mycket erfarenhet av vad som funkar/inte funkar då det gäller evenemang som riktar sig till barn/unga. Rebecca var med och lyssnade på Cicci och Emmy. Efteråt tipsade hon om att småbarn är en mycket enklare grupp att arrangera saker för. Det är mycket klurigare att nå ut till ungdomar i åldern 15-17 år. Det kostar en del att arrangera saker. Att hyra Parken kostar t.ex. mellan 3000-6000 kr.

Rebeccas tips då det gäller ungdomar är att försöka samarbeta/hitta det som redan görs. Det finns mycket, men det är svårt att nå ut med information till ungdomarna om vad som händer.

§         På mötet diskuterades det även en del om möjligheten att träffa andra Ungdomsråd.

§         En del av den information om Ungdomsrådet som finns på kommunens hemsida är gammal. Karin ska uppdatera hemsidan

§         Cicci har fixat ny Facebook-sida för Ungdomsrådets räkning.

 

 

 

§         Karin presenterade en del om vad FN:s barnkonventionen är. Det finns 54 artiklar i konventionen. De flesta länder i världen har skrivit under barnkonventionen som ”föddes” 1989. Sverige skrev under 1990. De mest centrala artiklarna är:

Ø  Principen om icke diskriminering (artikel 2)

Ø  Principen om barnets bästa (artikel 3)

Ø  Barnets rätt till liv och utveckling (artikel 6)

Ø  Barnets rätt att komma till tals (artikel 12)

 

§         Ungdomarna fick diskutera i grupp (totalt fyra olika grupper) om vad de tycker är bra och mindre bra med Trelleborg. Som avslutning gick vi igenom vad de olika grupperna diskuterat (separat sammanställning).

§         Nästa möte blir onsdagen den 27 oktober, kl. 16-18.

§         Övriga mötesdatum resten av året (kl. 16-18)

Ø  onsdag 10 november

Ø  tisdag 23 november eller onsdag 24 november

Ø  tisdag 7 december eller onsdag 8 december


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0